Met de kerstdagen of jaarwisseling gezellig met zijn allen gourmetten: heel lekker, maar let op als u vogels in huis heeft.

Bij het gourmetten komen giftige stoffen vrij van de (teflon) anti-aanbaklaag van de grillplaat of pannetjes. Vogels hebben hele gevoelige longen, waardoor zij hieraan kunnen bezwijken. Dit kan binnen het kwartier gebeuren, maar soms gebeurt dit pas een dag of wat later, zonder dat de vogel ziek leek. Ander vogels vertonen eerst benauwdheid, slaperigheid, coördinatiestoornissen en stuiptrekkingen. Er is geen medicijn om vogels hiervan te genezen, bovendien komen ze vaak te snel te overlijden.

Dergelijke stoffen komen ook vrij van de anti-aanbaklaag van gewone pannen, maar in kleinere hoeveelheid voor kortere periodes. Zorg er wel voor dat u deze pannen niet oververhit: haal ze na gebruik gelijk van de warmtebron en zorg dat ze niet aanbranden.

Als u gaat gourmetten, verplaats vogels dan naar een andere ruimte, zo ver mogelijk van het gourmetstel af. Wilt u zeker geen risico lopen, dan kunt u ze beter nog naar kennissen brengen die niet gaan gourmetten. Laat ze hier ook de volgende dag nog staan, zodat de giftige dampen volledig zijn verdwenen als ze teruggeplaatst worden. Een raampje open om te ventileren is onvoldoende om je vogels te beschermen!