Gebitsproblemen bij cavia’s

Het gebit van een cavia bestaat uit twintig elementen: vier snijtanden, vier valse kiezen en twaalf ware kiezen. Deze tanden en kiezen blijven altijd doorgroeien en daarom is het van belang dat alle tanden en kiezen goed op elkaar aansluiten, zodat ze kunnen slijten. Geef uw cavia voldoende hooi, omdat met het eten van hooi de tanden en kiezen slijten.

Hoe herken ik gebitsproblemen bij mijn cavia?
De eetlust kan afnemen en de cavia begint te vermageren. De cavia kan doelloos bij zijn voerbak zitten en af en toe proberen te eten. De cavia kan bol gaan zitten en meer haar gaan verliezen. Ook komt het voor dat zijn kin nat is door speeksel.

Wat moet ik vervolgens doen?
Wanneer u uw cavia verdenkt van gebitsproblemen, aarzel dan niet en ga naar de dierenarts. Een cavia dient altijd te eten en kan niet lang zonder voedsel. De dierenarts heeft gebitsspreiders waardoor hij de kiezen met gemak kan bekijken en behandelen.

Wat kan de oorzaak zijn?
Een aantal oorzaken voor gebitsproblemen zijn: te hard bijten aan tralies, een val, een gevecht, een gebrek aan calcium, een gebrek aan vitamine C, verkeerde voeding, te weinig hooi of erfelijke belasting.

Preventieve maatregelen
Een cavia heeft tenminste tien milligram per kilo lichaamsgewicht aan vitamine C nodig per dag. Goede vitamine C bronnen zijn groente, fruit en gras. Geef altijd ruim hooi! Zorg dat u uw cavia optilt met twee handen, waarvan één hand de buik ondersteunt. Cavia’s die regelmatig vechten dienen uit elkaar gezet te worden. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en knaagmateriaal, zoals bijvoorbeeld een houten slaaphuisje. Met cavia’s die gebitsproblemen geërfd hebben, moet niet worden gefokt. Weeg uw cavia regelmatig, zodat u er snel bij bent wanneer er schommelingen zijn in het gewicht.