Cavia

Cavia’s komen oorspronkelijk uit Zuid- Amerika

  • Afscheid
  • Gebitsproblemen
  • Schimmel
  • Schurft
  • Tick2 Zoönosen: door teken overgebracht
  • Zoönosen: door vlooien overgebracht

Afscheid

Afscheid van uw huisdier

Het overlijden van uw huisdier is een trieste gebeurtenis. Vroeg of laat krijgen we als eigenaar hier helaas wel mee te maken.

Uw hond, kat, konijn of ander huisdier kan op verschillende manieren overlijden. Bijvoorbeeld plotseling door ziekte of een ongeval, maar in veel gevallen zal u als eigenaar voor de keuze komen te staan om uw dier eventueel te laten inslapen om verder onnodig lijden te voorkomen.

Wanneer beslissen om een huisdier te laten inslapen.

Het laten inslapen van uw huisdier is een hele moeilijke beslissing. Maar meestal het beste voor uw dier wanneer het onnodig moet lijden door bijvoorbeeld ziekte of ouderdom. Euthanasie is dan het beste wat u nog kan doen voor uw dier.

Wij als dierenarts kunnen hierin een rol spelen. Wij zullen onderzoeken of uw maatje nog een kans op genezing of herstel heeft en in welke mate uw dier te lijden heeft. Dan zullen wij hierover onze eerlijke professionele mening geven en als er sprake lijkt van ernstig lijden u dit ook eerlijk zeggen en euthanasie adviseren. Maar u heeft als eigenaar uiteraard hierin de belangrijkste stem en er wordt dus samen met de baasjes gekeken of er nog kwaliteit van leven is en een dierwaardig bestaan.

Het boekje ''Zijn we niet te vroeg'' geschreven door Hugo an Duijn geven wij vaak aan mensen mee ter ondersteuning om hierover een beslissing te kunnen maken. Vraagt u daar gerust naar bij ons of klik op de link om deze direct te lezen.

Nadat uw dier is ingeslapen of overleden, zijn er verschillende mogelijkheden. U mag zelf kiezen wat u na overlijden van uw dier wilt.

U kunt ervoor kiezen om uw dier op eigen grond te begraven, als de regelgeving van de gemeente dat toelaat. Er zijn ook speciale dierenbegraafplaatsen. Ook is er de mogelijkheid om uw dier te laten cremeren. U kunt uw dier er zelf heen brengen of bij de kliniek laten ophalen. U heeft bij het dierencrematorium alle ruimte om uw eigen wensen kenbaar te maken. De prijzen verschillen per mogelijkheid.

Een crematorium waar wij veel fijn mee samenwerken is Dierencrematorium Oost-Nederland. Via de volgende link komt u rechtstreeks op hun website en daar zijn uitgebreid alle mogelijkheden en kosten te vinden.

Als derde optie kan uw dier op de kliniek worden achtergelaten. Een koeriersdienst komt het overleden dier dan ophalen om het naar een verzamelplaats voor overleden dieren te brengen. Uw dier wordt dan samen met andere overleden dieren vernietigd (destructie).

Mocht u naar aanleiding van deze tekst nog meer vragen hebben of informatie willen neem dan gerust contact met ons op en dan helpen wij u verder.

Gebitsproblemen

Het gebit van een cavia bestaat uit twintig elementen: vier snijtanden, vier valse kiezen en twaalf ware kiezen. Deze tanden en kiezen blijven altijd doorgroeien en daarom is het van belang dat alle tanden en kiezen goed op elkaar aansluiten, zodat ze kunnen slijten. Geef uw cavia voldoende hooi, omdat met het eten van hooi de tanden en kiezen slijten.

Hoe herken ik gebitsproblemen bij mijn cavia?

De eetlust kan afnemen en de cavia begint te vermageren. De cavia kan doelloos bij zijn voerbak zitten en af en toe proberen te eten. De cavia kan bol gaan zitten en meer haar gaan verliezen. Ook komt het voor dat zijn kin nat is door speeksel.

Wat moet ik vervolgens doen?

Wanneer u uw cavia verdenkt van gebitsproblemen, aarzel dan niet en ga naar de dierenarts. Een cavia dient altijd te eten en kan niet lang zonder voedsel. De dierenarts heeft gebitsspreiders waardoor hij de kiezen met gemak kan bekijken en behandelen.

Wat kan de oorzaak zijn?

Een aantal oorzaken voor gebitsproblemen zijn: te hard bijten aan tralies, een val, een gevecht, een gebrek aan calcium, een gebrek aan vitamine C, verkeerde voeding, te weinig hooi of erfelijke belasting.

Preventieve maatregelen

Een cavia heeft tenminste tien milligram per kilo lichaamsgewicht aan vitamine C nodig per dag. Goede vitamine C bronnen zijn groente, fruit en gras. Geef altijd ruim hooi! Zorg dat u uw cavia optilt met twee handen, waarvan één hand de buik ondersteunt. Cavia’s die regelmatig vechten dienen uit elkaar gezet te worden. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en knaagmateriaal, zoals bijvoorbeeld een houten slaaphuisje. Met cavia’s die gebitsproblemen geërfd hebben, moet niet worden gefokt. Weeg uw cavia regelmatig, zodat u er snel bij bent wanneer er schommelingen zijn in het gewicht.

Schimmel

Cavia’s zijn vaak drager van schimmel. Wanneer de cavia een slechtere weerstand heeft, kan hier een infectie uit ontstaan. We zien dan een witte schilfering, beginnend bij de kop en de poten. Er ontstaan ringvormige kale, rode plekken die van binnenuit weer genezen.

Schimmel is ook besmettelijk voor mensen!

Schimmel bij de cavia is te behandelen met een antischimmel shampoo (vier keer wassen met vier dagen tussentijd). Wanneer er erg veel schimmel aanwezig is, kunnen we Griseofulvine tabletten geven. Wanneer u denkt te zijn besmet door uw cavia, kunt u het beste even contact opnemen met uw huisarts.

Schurft

Schurft bij de cavia kan worden veroorzaakt door Trixacarus caviae of Chirodiscoides caviae, waarbij de eerste het meeste voorkomt.

De Trixacarus-mijten zitten het meest op de kop, hals en de schouders, maar de infectie kan over het hele lichaam uitbreiden. De mijten veroorzaken erge jeuk, de cavia gaat schuren en krabben, waardoor er kale plekken en korsten ontstaan. Soms is de jeuk zo heftig dat een cavia in een kramp kan schieten.

Chirodiscoides-mijten geven meestal minder last. Soms ontstaan er kale plekken op de rug, heupen en in de liezen.

De mijten zijn erg besmettelijk en worden overgedragen door direct contact. Een infectie kan echter een tijd aanwezig zijn zonder klachten. Mogelijk kan een infectie ook via besmet hooi komen.

De diagnose kunnen we stellen na microscopisch onderzoek van een huidafkrabsel. De mijten zijn zelfs nog wat kleiner dan die van de hond of kat!

Behandeling gaat tegenwoordig vrij eenvoudig via speciale pipetten. Hierbij moeten alle cavia’s in de omgeving behandeld worden. Daarnaast is het belangrijk de omgeving schoon te maken en hooi en stro te vervangen.

LET OP! De meeste pipetten voor honden en katten zijn giftig voor de cavia!

Tick2 Zoönosen: door teken overgebracht

Er zijn twee grote groepen teken: de harde teken (Ixodus) en de zachte teken (Dermacantor). De harde teken komen in Nederland het meest voor.

Ziekte van Lyme:

Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi en wordt ook wel Borreliose genoemd. De ziekte geeft bij de kat nauwelijks problemen. Bij de hond wat vaker, maar ook weinig (5% tot 10% van de tekenbeten geven verschijnselen bij de hond: wisselende kreupelheid en koorts). De kat laat een aspecifieke algehele malaise zien. De mens krijgt in 60% tot 80% van de gevallen een rode ring rond de beet. Deze ontstaat één tot drie weken na de beet. De ring wordt steeds groter. Binnen de ring is de huid weer normaal. Ook bij geen behandeling verdwijnt deze ring weer vanzelf. Soms zijn er griepachtige verschijnselen aanwezig, zoals spierpijn, hoofdpijn, koorts en gewrichtspijn. Hieruit kunnen weer complicaties ontstaan als de ziekte niet behandeld wordt.

Rickettsiose:

De bacterie die deze ziekte veroorzaakt kan ook door de teek overgebracht worden naar de mens. Honden kunnen deze ziekte verspreiden, doordat ze vervoerd worden van besmette naar niet-besmette gebieden. Zie voor meer informatie hierboven: Rickettsiose, overgebracht door vlo.

Tick-Borne Encephalitis:

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus, welke door de teek wordt overgebracht. Gastheren voor dit virus zijn: koeien, geiten en schapen. Via de melk worden ze weer uitgescheiden. De mens en de hond worden soms geïnfecteerd. Deze ziekte komt vooral voor in Centraal Europa, Scandinavië, Italië en Griekenland, maar er zijn aanwijzingen dat er ook besmette teken in Duitsland en Nederland voorkomen. Symptomen: koorts, malaise en hoofdpijn. In tweede instantie treden zenuwverschijnselen op.

Babesiose:

Van de parasiet die deze ziekte veroorzaakt zijn meerdere ondersoorten. Bij de mens komt alleen de Babesia divergens voor. Deze parasiet heeft als reservoir het rund en wordt via teken (harde teken) naar de mens overgebracht. De infecties verlopen vaak symptoomloos. Soms wordt een grote milt aangetroffen. Bij de hond komt B. canis voor. Deze parasiet wordt overgebracht door een zachte teek en veroorzaakt bij de hond koorts, sloomheid, grote lymfeklieren en bleke slijmvliezen. De bleke slijmvliezen worden veroorzaakt doordat de parasiet de rode bloedcel intrekt en deze kapot maakt.

Ehrlichia en Anaplasma:

Deze bacteriën infecteren onze witte bloedcellen. Ze worden door de harde teken overgebracht en komen uit het reservoir van de kleine knaagdieren, herten, reeën, schapen, paarden en runderen. Anaplasma geeft koorts, malaise, spierpijn en hoofdpijn.

Tularemie (hazenpest):

Er zijn twee types van deze ziekte. Type A is in Nederland uiterst zeldzaam. De ziekte komt vooral voor in Noord-Amerika. De bacterie leeft vooral bij konijnen, maar ook bij andere zoogdieren, vogels, insecten en in water en modder. Type B komt voor in Europa, Azië en Noord-Amerika bij hazen, bevers, muskusratten en muizen. Besmetting gaat via besmet water, hooi, stro, teken en muggenbeten. Bij de mens wordt het vooral overgebracht door aanraking van besmette karkassen en door besmette luchtdeeltjes bij het hooien. Ook honden en katten kunnen besmet worden en de infectie overbrengen door bijvoorbeeld likken en krabben. Teken vormen hierbij een potentieel risico.

Zoönosen: door vlooien overgebracht

Kattenkrabziekte:

Bartonella henselae/clarridgeia is een bacterie die in de kat voorkomt. Een vlo zuigt deze bacterie op. De vlo poept het virus weer uit en deze komt uiteindelijk terecht op de nagels en in de bek van de kat. Overdracht naar de mens gebeurt via krabben, bijten en likken. De symptomen: twee tot twaalf dagen na de infectie ontstaat er een papel, pustel of vesikel, een soort bultje, op de plaats van de infectie. Deze verdwijnt na één tot drie weken na de infectie, maar de lymfeknopen zijn inmiddels vergroot. Eventuele complicaties: lymfeknopen die een abces gaan vormen en open kunnen barsten, hersenvliesontsteking of uitzaaiing naar botten, lever of longen. Ook een oogontsteking komt voor.

Rickettsiose:

De bacterie die deze ziekte veroorzaakt moet in een cel zitten om te overleven. Er zijn meerdere soorten bacteriën die deze ziekte kunnen veroorzaken. De bacterie kan door teken, vlooien, mijten en luizen overgebracht worden. De belangrijkste overdrager is de kattenvlo. Deze ziekte wordt bij de mens Spotted Fever genoemd, omdat de ziekte een vlekkerige huiduitslag geeft die gepaard gaat met griepachtige verschijnselen. Deze ziekte komt vooral voor in Amerika en is nog niet met zekerheid in Nederland vastgesteld. Rickettsiae zijn wel aangetoond in de Nederlandse kattenvlo.

De pest:

Deze ziekte wordt veroorzaakt door Yersinia pestis. Het belangrijkste reservoir zijn de in het wild levende knaagdieren. De ziekte is in Nederland uitgeroeid. De rattenvlo brengt de ziekte over van rat naar rat en naar mens. Ook katten kunnen builenpest ontwikkelen: koorts met vergrote lymfeknopen. Honden zijn minder gevoelig.

Dipylidiase:

Dit is besmetting met de lintworm van de hond en kat (Dipylidium canis). Honden, katten, vossen en heel soms de mens is de gastheer. De larve van de vlo eet de larven van de worm op en deze tussengastheer wordt weer door de eindgastheer opgegeten. Bijvoorbeeld: kinderen die iets van de vloer eten of na het knuffelen met de hond de handen niet wassen voor het eten.

Tunggiasis:

Dit is een parasitaire huidziekte, vaak aan de voeten. De ziekte wordt veroorzaakt door de vrouwelijke zandvlo. Deze graaft zich in in de huid. Klachten: jeuk en wondjes. Honden, katten, varkens en ratten treden op als reservoir van gastheren. De ziekte komt in Nederland niet voor, maar wel bij reizigers die naar de tropen zijn geweest.

Terug naar Dier & Info
Lees meer op Licg.nl