Voeding

 

Graag geven wij u meer informatie over de beste voeding voor uw konijn. Helaas zien wij in de kliniek veel konijnen die verkeerde voeding krijgen, waardoor ze te dik zijn of problemen hebben met hun gebit.

 

Een konijn moet elke dag krachtvoer krijgen (homogene korrels of bix). De hoeveelheid krachtvoer die het konijn krijgt, moet hij in tien minuten op kunnen eten. Doet het konijn er langer dan tien minuten over, dan krijgt hij waarschijnlijk te veel.

Het is belangrijk dat u regelmatig het gewicht van uw konijn controleert, want hij mag ook niet te mager worden. Vindt u het lastig om in te schatten of uw konijn te dik of juist te dun is, dan kunt u dat gerust aan de dierenarts of de assistente vragen.

 

Hooi

Het hoofdbestanddeel van de voeding moet bestaan uit hooi. Hooi is erg belangrijk voor het gebit (voorkomen van doorgroeien van tanden en haken aan kiezen) en voor een goede darmflora (voorkomen van diarree en andere ingewandsstoornissen).

 

Voor dieren die al problemen hebben met hun gebit raden wij het krachtvoer Science Selective aan, dat de tanden en kiezen wat meer doet slijten. Wij verkopen dit in de kliniek.

 

Eventueel kunt u ook nog ander voedsel aan uw konijn geven, maar dit is niet noodzakelijk en u moet ook niet te veel geven.

– Vers groenvoer, zoals paardenbloembladeren, weegbree en gras. Liever niet uit de berm, in verband met besmetting door honden, wilde konijnen en auto’s!
– Verse groenten en fruit, zoals wortels en loof, en appels met schil. Wees voorzichtig met koolsoorten, sla en klaver, omdat die heel snel gas in de darmen veroorzaken met alle ellende van dien.
– Oud bruin brood.

Geef eten altijd op kamertemperatuur.

 

Vers drinkwater moet altijd voorradig zijn in een zwaar stenen bakje of nog beter, een flesje met drinknippel. Een winterpeen kan ‘s winters voor enig vocht zorgen als het water bevriest.

 

Giftig voor konijnen

Boterbloemen, Speenkruid, Gouden Regen, Taxus en Rododendron. Denk niet dat het konijn zelf wel weet wat goed voor hem is! Ook melk is niet goed voor een konijn.

 

Eet uw konijn plotseling minder of helemaal niets, dan is dat een reden om snel met uw konijn langs te komen in de kliniek. Als uw konijn niet eet, kan dat al snel gevaarlijke spijsverteringsstoornissen met dodelijke afloop tot gevolg hebben. Om dit te voorkomen, moet de oorzaak van het niet eten opgespoord en behandeld worden. In de tussentijd moet uw konijn toch voedsel binnenkrijgen. We hebben hiervoor speciale vloedbare voeding in de kliniek.