Soms zien we konijnen met een scheve kopstand. Deze stand van het hoofd wordt vaak veroorzaakt door een middenoor ontsteking. Deze ontsteking kan door verschillende soorten bacteriën ontstaan, maar meestal is Pasteurella de boosdoener. Een oorontsteking is vaak behandelen.

Een andere mogelijke veroorzaker van een scheve kopstand is de parasiet Encephalitozoon cuniculi. Deze wordt via lucht, voedsel en urine overgebracht. Jonge konijntjes (vier tot zes weken) zijn het meest vatbaar voor de parasiet, maar de symptomen komen vaak pas op latere leeftijd. Deze parasiet tast de hersenen, ogen, longen, nieren en lever aan. De ziekte is niet te behandelen, maar alleen te onderdrukken met medicijnen.

Een laatste mogelijke oorzaak voor een scheve kopstand is een beroerte, waarbij we naast een scheve kop ook afwijkende bewegingen van de ogen kunnen zien.

Afhankelijk van de oorzaak kan een konijn zich ook anders gedragen of slecht gaan eten. In sommige gevallen kan een konijn ook niet meer recht lopen of staan.

Het is belangrijk om reeds bij milde of beginnende klachten het konijn te laten onderzoeken. We kunnen dan bekijken of het dier geholpen kan worden (bij een oorontsteking) of misschien behandeld moet worden om hokgenoten te beschermen (bij verdenking van E. cuniculi).