Het konijn behoort niet tot de knaagdieren, zoals veel mensen denken, maar tot de haasachtigen. Er is een grote variatie in konijnenrassen. Zo weegt een Vlaamse Reus ongeveer zes tot acht kilo, maar er zijn ook Dwergkonijntjes van nog geen 800 gram. Er zijn ongeveer veertig rassen die als huisdier worden gehouden. Deze konijnen stammen allemaal af van het Europese wilde konijn. Het meest populair zijn het Hollandertje en de Nederlandse Hangoordwerg.

Keutels

Konijnen produceren twee soorten keutels. Ze produceren normale keutels die we in het hok vinden en de zogenaamde caecotrofen. Caecotrofen zijn slappe keutels die uit de blinde darm komen. Konijnen eten deze keutels meteen weer op, omdat ze vol nuttige voedingsstoffen en vitaminen zitten. Wanneer een konijn te dik is, kan hij niet bij zijn achterste komen om de caecotrofen op te eten. Voor u als eigenaar lijkt het dan alsof uw konijn diarree heeft.

Verder hebben konijnen een licht skelet in verhouding tot hun lichaamsgewicht. Hierdoor kunnen ze erg snel wat breken. Hierbij spelen overgewicht en slecht hanteren van het konijn ook een belangrijke rol.

Voeding

De voeding van konijnen hoort als hoofdbestanddeel hooi te bevatten, met daarnaast een kleine hoeveelheid brokjes. Bij het kopen van konijnenvoer kunt u het beste alleen de brokjes kopen, dus zonder zaadjes en andere bijmengingen. De brokjes bevatten namelijk alle voedingsstoffen die uw konijn nodig heeft. De zaadjes en gekleurde stukjes brood bevatten alleen maar loze calorieën. Ze maken uw konijn alleen dik. Wanneer uw konijn keus heeft, zal deze alleen de lekkere, vette stukjes eten en de brokjes laten liggen. Daarom raden wij aan alleen de brokjes te geven. Het hooi zorgt voor voldoende vezels, waardoor de darmfunctie optimaal blijft en de tanden goed afslijten.

Meer informatie over voeding van het konijn

Nagels

Nagels van konijnen en knaagdieren zijn uitermate geschikt om in de grond te graven en slijten in de natuur net zo snel als dat ze aangroeien. Bij ons in huis krijgt het konijn niet genoeg mogelijkheden om zijn nagels te slijten, daarom moeten de nagels af en toe geknipt worden. U kunt bij ons een afspraak maken om de nagels te laten knippen door onze assistentes, of u kunt zelf een schaartje kopen bij de dierenwinkel. Als vuistregel kunt u gebruiken dat de nagels even lang horen te zijn als de haren aan de tenen.