Overgewicht is zowel bij mens als dier een bekend probleem. Door de grote toevoer van voedingsstoffen moet het lichaam veel insuline aanmaken. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat suiker uit het bloed naar de cellen wordt vervoerd. Door de constant hoge concentratie insuline raakt het lichaam hieraan gewend. Dit noemen we insulineresistentie, dus suikerziekte. Uw dier heeft steeds meer insuline nodig, wat we op een gegeven moment moeten geven door het twee keer per dag onder de huid in te spuiten. Na verloop van tijd raakt het orgaan dat insuline maakt uitgeput en kan zó beschadigd raken, dat er helemaal geen insuline meer gemaakt kan worden. Dan is het onomkeerbaar en blijft uw kat suikerpatiënt.

Wanneer uw kat nog maar net last heeft van suikerziekte is het proces vaak nog omkeerbaar! Door uw kat te laten afvallen heeft het lichaam steeds minder insuline nodig en kan alles weer normaal functioneren.

Wanneer het echter te laat is en uw kat suikerpatiënt blijft, zal dit veel zorg van u vergen. De insuline moet op de juiste manier worden bewaard en moet twee keer per dag onder de huid worden gespoten. Dit betekent automatisch dat uw kat vier keer per dag op vaste tijden moet eten om het suikerpeil zo gelijkmatig mogelijk te houden. Het voedsel moet elke keer van gelijke porties en samenstelling zijn.

Voorkomen is beter dan genezen! Zorg er daarom voor dat uw huisdier niet te zwaar wordt. Behalve suikerziekte loeren er bij overgewicht nog meer gevaren om de hoek. Als u twijfelt of uw kat te zwaar is of hoe u hem het beste kunt laten afvallen, kunt u een afspraak maken. Onze assistentes kunnen een voedingsadvies op maat maken.