nierChronische nierinsufficiëntie is een van de meest voorkomende ziekten bij de oudere kat. De belangrijkste symptomen zijn veel drinken en veel plassen. Dit zal u als eigenaar dan ook als eerste gaan opvallen. Vaak wordt een kat ook kieskeuriger met eten, en gaat ze uiteindelijk minder eten en zal ze vermageren. Wanneer een kat deze symptomen krijgt is er al een behoorlijke schade aan de nier. Deze schade kan verschillende oorzaken hebben.

In de meeste gevallen is dit proces niet omkeerbaar en dus niet te genezen. Wat we wel kunnen doen is het proces vertragen. In het beginstadium van een nieraandoening zullen nog geen symptomen optreden vanwege de grote reservecapaciteit van de nieren. Door bij oudere dieren preventief een beetje bloed te prikken en de nierwaarden en/of SDMA te meten, kunnen we al in een vroegtijdig stadium beginnen met behandelen. Hierbij hoort bijvoorbeeld een dieet met een verlaagd gehalte aan een bepaald eiwit en bepaalde mineralen.

Daarnaast hebben we medicijnen die de nierfunctie ondersteunen. Door deze therapie kunnen we in een groot deel van de gevallen de nierwaarden in het bloed naar normaalwaarden brengen. Hierdoor verlengen we de levensduur en levenskwaliteit van uw kat.