Met de kat naar de dierenarts gaan is soms erg stressvol, zowel voor u als voor de kat. Om het bezoek op de praktijk minder spannend te maken, kunt u als u even moet wachten vragen of de kat op een rustige plek kan staan en aan de dierenarts aangeven dat de kat het erg vervelend vindt. De reis naar de praktijk toe is echter soms al een strijd, daarom hier wat tips om het volgende bezoek voor iedereen aangenamer te maken.

Maak het reismandje iets positiefs

Vaak wordt het reismandje maar een keer per jaar van zolder gehaald voor de jaarlijkse enting van de kat. Dit is dan een vreemd ding, waar de kat alleen maar negatieve ervaringen mee heeft gehad. Geen wonder dat ze er dan liever niet vrijwillig in gaat!

Het helpt als het mandje iets positiefs is, een veilig plekje waar ze ook de rest van het jaar zelf lekker in kan liggen slapen. U kunt het mandje dus met een lekker kleedje in de kamer zetten. Om de kat sneller gebruik te laten maken van dit nieuwe plekje kunt u het extra aantrekkelijk maken door bijvoorbeeld het kleedje te behandelen met catnip, valeriaan (beide verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak) of feromonenspray (bij ons verkrijgbaar). Daarnaast kunt u de kat in het mandje lokken met lekkere snoepjes of een spelletje. Doe dit vooral niet vlak voordat u de kat mee moet nemen op reis: het moet een positieve ervaring zijn!

Zorg voor een rustige reis

Om op de praktijk te komen moet de kat mee in de auto, op de fiets of op de scooter. Zorg altijd dat het mandje goed vast staat en dat de kat geen last heeft van de rijwind.

In de auto kunt u het mandje bijvoorbeeld op de achterbank vastsnoeren in de autogordel. Op de fiets of scooter kunt u een extra kleedje over het mandje doen.

Sommige katten worden misselijk onderweg. Als uw kat vaak braakt onderweg, is het verstandig om te zorgen dat ze de uren voor de reis niet meer kan eten. Wel altijd zorgen dat er water beschikbaar is.

Rustig wachten

Als u op de praktijk even moet wachten tot u aan de beurt bent, zorg dan dat de kat wat hoger kan zitten. Zet ze bijvoorbeeld op een lege stoel, of houd ze op schoot. Ga ook als het kan zo ver mogelijk bij honden uit de buurt zitten. Als het erg druk zou zijn, of u merkt dat de kat erg veel stress ervaart, dan kunt u bij de assistente vragen of er een rustige plek is voor de kat. We kunnen haar bijvoorbeeld even in de opname plaatsen tot u aan de beurt bent.

In de spreekkamer

Het helpt bij de dierenarts als de kat makkelijk uit het mandje te krijgen is. Het kan helpen om de favoriete snack van uw kat mee te nemen, zodat we haar kunnen proberen te lokken. Als ze er niet zelf uit wil komen, is het fijn als we de bovenkant van het mandje af kunnen halen. Er zijn veel verschillende mandjes verkrijgbaar, maar ze zijn niet allemaal even makkelijk. Probeer bij de aanschaf uit of de bovenkant er makkelijk af komt en vermijd de (rieten) mandjes met enkel een klein deurtje aan de voorzijde.

Het is voor de kat prettiger om op een kleedje te zitten dan op de koude behandeltafel. Als dit kleedje ook nog eens naar haarzelf ruikt, werkt dit geruststellend. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een gebruikt kleedje meenemen.

Medicatie

Katten die ondanks alle aanpassingen en voorzorgsmaatregelen niet te onderzoeken zijn, kunnen eventueel medicatie krijgen om te helpen kalmeren. Er bestaan tabletjes met angstremmende medicatie (die bijvoorbeeld ook worden gebruikt op oudejaarsavond) die u van tevoren thuis toedient. We kunnen de kat ook sederen via een injectie, maar we moeten altijd een afweging maken tussen noodzaak en eventuele nadelen.