Kunnen honden koolhydraten verteren? Is het dieet van de wolf ook het beste voor uw hond? Waar kunnen honden allemaal allergisch voor zijn? Moet een hond glutenvrij eten? Waar moet u op letten als u een rauw dieet wilt geven?

 

“Wolven eten alleen vers vlees, dus dat is ook het beste voor mijn hond”

Het “oerdieet” van de hond bestaat inderdaad uit prooidieren. Uit onderzoek is echter gebleken dat de samenstelling van dit dieet (met in verhouding veel eiwit) vooral goed is tijdens de voortplanting en dus voor het behoud van de soort. Voor het individu is het minder gunstig: op een hoog-eiwit dieet worden dieren minder oud dan op een dieet dat meer koolhydraten bevat.
Bovendien is de hond door zijn domesticatie genetisch veranderd: honden kunnen 25x beter koolhydraten verteren dan wolven; de verteerbaarheid van koolhydraten is zelfs meer dan 98% bij honden!

“Veel honden zijn allergisch voor tarwe, ik voer dus glutenvrij”

De top 3 van allergenen bij de hond zijn rund, zuivel en tarwe. Allergieën tegenover rund en zuivel (85%) komen echter veel vaker voor dan tarwe (15%). Hoewel het voorkomen verschilt per ras, zijn er meer honden niet allergisch dan wel. Preventief graan- of glutenvrij voeren heeft dus geen voordeel en kan onnodige kosten met zich meebrengen.

“Voor mijn hond alleen geperste brok, die geëxtrudeerde brokken hoor ik slechte dingen over”

De meeste brokken zijn zogenoemde geëxtrudeerde brokken. Als alternatief worden door sommige fabrikanten geperste brokken op de markt gebracht. Deze vallen snel uit elkaar in de maag, en dat zou voordelen hebben op onder andere de vertering.
Nadeel van dit uit elkaar vallen is dat alle voedingsstoffen tegelijk vrijkomen en opgenomen worden, wat een grotere glucosepiek veroorzaakt dan bij reguliere brok.
Het uit elkaar vallen kan een voordeel zijn bij honden die gevoelig zijn voor een maagdraaiing (grote honden met een diepe borstkas), omdat het dan minder in de maag blijft liggen, maar dit voordeel is ook te bereiken door reguliere brok in meerdere maaltijden aan te bieden.

“Ik hoor dat brokken worden gemaakt van inferieure kwaliteit vlees, van aangereden dieren of zelfs overleden huisdieren”

Het vlees dat in brokken verwerkt wordt mag alleen zogeheten Categorie 3-materiaal zijn, oftewel vlees dat geschikt is voor menselijke consumptie. Er worden vaak wel reststromen uit slachthuizen gebruikt, maar dat is vlees dat mensen niet wíllen eten, zoals de spieren van de onderpoten, staart en kop en orgaanvlees. Doordat juist dit soort vlees gebruikt wordt, kunnen we efficiënter al het vlees gebruiken van dieren die geslacht worden, waardoor de milieubelasting minder wordt.
Vlees van afgekeurde dieren (bijv. door ziekte) wordt vernietigd. Aangereden dieren en overleden huisdieren komen niet in een slachthuis en al helemaal niet in hondenbrokken.

Het ontwikkelen en produceren van hondenbrokken kost veel geld. Er moet onderzoek gedaan worden naar de juiste samenstelling, er moet een basis aan grondstoffen ingeslagen worden en er moeten machines en ruimtes aangeschaft worden. Een fabrikant heeft er dus geen baat bij slechte brokken te maken die niet verkocht worden.
Een BARF/KVV-voeder kost veel minder om te produceren, waardoor er ook kwalitatief slechtere producten op de markt verschijnen. In sommige goedkope KVV-voeders zit vlees dat is afgekeurd (voor menselijke consumptie of hondenbrokken) vanwege aanwezigheid van teveel slechte bacteriën!

“Ik wil mijn hond graag BARF/KVV voeren; wat kan ik het beste geven?”

Zorg dat u het vlees haalt bij een betrouwbare herkomst (gecertificeerd bedrijf). Goedkoop vlees voldoet vaak niet aan de kwaliteitseisen en kan te veel slechte bacteriën bevatten.
Kies voor een compleet geformuleerd KVV, of voeg zelf een goede premix (met vitaminen en mineralen) toe. Wisselen van variant/diersoort om tekorten te voorkomen werkt niet: alle vleessoorten hebben dezelfde tekorten. Als u twijfelt aan de compleetheid van het voeder, dan kan dit via ons nagerekend worden.
Als uw dier chronisch ziek is, is KVV misschien niet verstandig. Overleg dit met uw dierenarts.
Als er in uw huishouden immuungecomprimeerde mensen zijn (zoals jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen of mensen met een door ziekte of medicatie slecht werkend immuunsysteem) wordt het afgeraden om KVV te voeren; dit doordat een besmetting met ziektekiemen uit het voer verstrekkende gevolgen kan hebben.
Neem altijd de hygiëne in acht: na het hanteren van het vlees goed de handen wassen en voerbak van de hond goed reinigen na elke maaltijd.

“Mijn hond eet al maanden BARF zonder premix en doet het prima!”

De tekorten aan vitaminen en mineralen die optreden door het voeren van BARF/KVV zonder premix geven vaak pas na jaren problemen. Het meest zien we tekorten aan jodium, zink, koper, vitamine D en vitamine E. De klachten zijn meestal vaag: dieren doen het niet goed, hebben een slechte vacht, spierverlies, sloomheid en/of verminderde vruchtbaarheid. Jonge dieren blijven achter in groei en mentale ontwikkeling.
Let op: vooral vitamine D kan je ook teveel geven, met risico op lever-, nier- en botaantasting.