Chocoladevergiftiging bij honden

Cacao bevat een aantal stoffen die een giftige werking kunnen hebben bij uw huisdieren, waaronder theobromine. Melkchocolade en witte chocolade geven over algemeen weinig tot geen klachten, pure chocolade kan tot een ernstige vergiftiging leiden.

Dit alles is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid die het dier binnenkrijgt. Witte chocolade bevat namelijk veel minder cacao dan melk (factor 240) en puur bevat nog weer 2-8x zoveel cacao per gram chocolade dan melk. De ergste vergiftiging loopt uw huisdier op wanneer uw huisdier de donkerste chocolade van de (banket)bakker of chocolaterie op eet, dit kan nog tot 3x zoveel cacao en dus theobromine bevatten.

De dosering theobromine in de diverse soorten chocolade is:

witte chocolade 0,009 mg per gram
melk chocolade 1,5-2,2 mg per gram
pure chocolade 4,5-16 mg per gram
cacaoboontjes 11-43 mg per gram

Er is een enorme variatie van effecten. De fatale dosis ligt tussen de 90 en 250 mg theobromine per kilogram lichaamsgewicht.

Dus voor een hond van 10 kg kan een dosering van 900 mg theobromine dodelijk zijn. Dit is 400 gram melkchocolade of 56 gram pure chocolade.

We verwachten geen nadelige gevolgen bij een hoeveelheid van 12 mg/kg theobromine. Dat is dus voor een hond van 10 kg 54 gram melk chocolade of 7,5 gram pure chocolade.

Symptomen

De eerste verschijnselen ontstaan ongeveer 4-5 uur na het innemen (tot 12 uur). We zien rusteloosheid, buikpijn, braken, veel drinken, speekselen, diarree en ataxie. De klachten kunnen ongeveer 72 uur aanhouden. Bij opname van grote hoeveelheden kunnen de klachten verergeren tot hyperactiviteit, hoge hartfrequentie, koorts en stuiptrekkingen. Het kan zelfs tot coma en de dood leiden.

Ook is na 2 à 3 dagen ten gevolge van het hoge vetgehalte van chocolade een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) mogelijk. Ook zijn enkele dagen na inname nog verschijnselen mogelijk als gevolg van beschadigingen van de hartspier. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot acute hartdood de volgende dag.

Wat kunt u doen?

Het vervelende is dat u wanneer uw hond chocolade heeft ingenomen alleen direct iets kunt doen om dit te voorkomen: zo snel mogelijk laten braken is dan het advies. Ga niet proberen uw dier zelf te laten braken met bijvoorbeeld zout; uw dier kan dan komen te overlijden als gevolg van een zoutvergiftiging. Uw dierenarts heeft een middel speciaal bedoeld om braken op te wekken.

Sommige honden eten chocola op die nog in de verpakking zit, hierdoor komen de giftige stoffen langzamer vrij en heeft u dus meer tijd om in te grijpen met het laten braken.

Wanneer een hond veel chocolade heeft binnengekregen, is het te overwegen om zijn maag te spoelen. Wanneer dat onder narcose moet, omdat de hond het anders niet toelaat, heeft dat echter niet onze voorkeur, aangezien de maag dan stil komt te liggen.

Als uw dier veel chocolade heeft opgegeten, geeft u ze als het braken over is een grote hoeveelheid Norit (actieve kool) tabletten om opname van theobromine uit de darm tegen te gaan. De hoeveelheid Norit is 2 gram per kilogram lichaamsgewicht elke 4 uur. Dit is een enorme hoeveelheid en kan niet bereikt worden met de Norit van de drogist. Hier hebben we speciale Norit voor in huis.

Verder is dan alleen het bestrijden van de symptomen mogelijk, waarbij het meestal nodig is om een infuus aan te leggen.

Samengevat

Chocola is voor honden snel giftig, doordat de hond bepaalde stoffen veel minder snel omzet en uitscheidt dan de mens. Deze stof werkt in op het hart en de spieren. Houd er dus rekening mee dat uw hond veel minder chocolade kan verdragen dan u zelf kunt. Chocolade is geen voedingsmiddel voor honden, geef het nooit bewust aan uw hond. Let op: ook de kat kan niet tegen de gifstoffen in chocolade, alleen eten katten niet zo snel chocola op. Dus pas op rond de sinterklaasdagen, kerstdagen en Pasen.

Wij adviseren altijd zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts als uw hond (of kat!) chocolade heeft gegeten. Vertel dan hoe zwaar uw hond is en hoeveel en welke chocolade hij op heeft. Meestal is het advies hem of haar voor de zekerheid te laten braken; wat er uit is, kan niet meer voor problemen zorgen!