Net als de mens kunnen honden (en katten) ook een allergie ontwikkelen. Er zijn verschillende soorten allergieën, maar de meest voorkomende in de praktijk is atopie. Atopie, ook wel atopische dermatitis (AD), is een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt, grassen of pollen (allergenen) die zich uit als jeuk. We zien het met name bij de hond, maar het kan ook voorkomen bij de kat. Als gevolg van het bijten en krabben door de jeuk zien we vaak secundaire infecties ontstaan met gisten of bacteriën en raakt de huid beschadigd, wordt deze rood en korstig tot zelfs grijs en algemeen verdikt.

De precieze oorzaak van atopie is nog onbekend. Het immuunsysteem wordt (zoals algemeen bij een allergie) overmatig geactiveerd na contact met allergenen. Er wordt vermoed dat dit mede veroorzaakt wordt door een slechte functie van de huidbarrière. Honden met atopie hebben hier meestal voor de leeftijd van 5 jaar voor het eerst last van. Vaak zien we de jeuk seizoensgebonden optreden, maar dit hoeft niet altijd.

Er is geen test om atopie aan te tonen. De diagnose kunnen we pas stellen door het uitsluiten van andere huidaandoeningen die dezelfde klachten kunnen geven, zoals bijvoorbeeld infecties met mijten, vlooien, gisten en/of bacteriën. Dergelijke infecties kunnen ook de klachten van atopie verergeren. Daarnaast moeten we ook voedselallergie uitsluiten voor we van atopie kunnen spreken.

Wist u dat… 75% van de honden met (terugkerende) oorontstekingen atopie heeft?

Nadat we de diagnose van atopie hebben gesteld, kunnen we besluiten om allergietesten te doen. Deze kunnen uitgevoerd worden op de huid van de hond, of met behulp van een bloedonderzoek. Met de resultaten van deze testen kan het laboratorium antistoffen samenstellen om de hond te desensibiliseren.

De behandeling van atopie bestaat vaak uit een tweetal pijlers: aan de ene kant de aanwezige jeuk zoveel mogelijk wegnemen, en aan de andere kant het ontstaan van de jeuk zoveel mogelijk remmen. Het wegnemen van de jeuk kan gebeuren met tabletten, zalf en/of een shampoo. Het remmen van het ontstaan van jeuk kan door eerder genoemde desensibilisatie-behandeling, een speciaal dieet en/of het verbeteren van de huidbarrière door middel van een shampoo of druppels.